HTML

TrueGameTests

A blog célja bevezetni a tiszta, elfogulatlan játéktesztelést, játékvéleményezést, a lehetőségeinkhez képest olvasmányos, laza, szórakoztató formában. Nincs fanboykodás, nincs lefizetés gyanú, mind a kiadók, mind a fejlesztők arcába belevágjuk a szomorú vagy éppen dicső igazságot. Az igazság a kulcsszó! Ezért, ha egészen véletlenül, valami ördögi intrika folytán tárgyi tévedés, elírás szerepelne az értekezések valamelyikében, azt az olvasó feltétlenül jelezni köteles, különben a vármegye 4 fokára fogunk semmit sem tenni. Reméljük érthetőek és világosak voltunk!

Friss topikok

  • kalapala: Életem eddigi legjobb játeka (ps3). 11 napja húztam be a platinát, de a játékot még csak most kezd... (2023.01.30. 18:57) Demon's Souls PS3 teszt - másképp, mint mások!
  • Tinman: @László 88: Új Torment megvan már nekem is, de sajna még nem volt rá időm. Ha hozza a Planescape s... (2017.04.16. 12:03) Planescape Torment teszt
  • bobjay: Szia Tinman! Szeretnék megérdeklődni tőled valami fontosat privátban. Tudnál nekem adni egy email ... (2015.08.25. 22:27) Dust: An Elysian Tail teszt
  • Tinman: @Rainse: Igen, tisztában vagyok vele, de ez egy 3 éves cikk :-) (2015.06.09. 18:23) Diablo 3 teszt (PC)
  • Rainse: Nem rég vettem meg mert le volt árazva de nem is számítottam arra, hogy egy ilyen jó játékot kapok... (2015.05.25. 17:24) Dark Souls PS3 teszt - Game of my life?

Linkblog

2012.02.06. 08:18 Tinman

ICO HD PS3 teszt és teljes végigjátszás (youtube)!

ICO HD

Fenntartom, hogy nem létezik olyan, hogy tökéletes. Csak az a probléma, hogy egyetlen hét leforgása alatt 5x, ÖTSZÖR, ÖT alkalommal játszottam végig jelen bejegyzésem tárgyát, aztán +2 végigjátszás azóta még becsúszott, de még egy coop mód hátra van :-) Ezzel saját kis -nem létező- rekordkönyvembe be is került volna a játék mint a legtöbbet végigjátszott cím, csakhogy a Shadow of the Colossus meg kerek 10 végigvitelt ért meg.

Mi történt?

Aki játékosként nem ismeri az ICO-t, az eddig valószínűleg vagy a Holdon élt vagy olyan szinten vérpécés volt, hogy még hátvakarónak is a wired egerét használta. Azok számára, akik most ébredtek a kómából: A lassan 11 éves(!) játékot egy olyan csapat készítette el, akik képtelenek mellényúlni. A Team ICO ritkán készít játékokat, de amikor megalkotnak valamit, ott szó szerint szem nem marad szárazon. Játékaikban az a megfoghatatlan "lélek" faktor olyannyira masszívan jelen van, hogy sok mindentől fogunk sírni, de az unalomtól és a kíntól biztosan nem. Azt kell, hogy mondjam, hogy a Team ICO játék-drámában utazik, amiből bizony nem sok szaladgál a piacon.

Már az ICO alapszituációja sem éppen mindennapi. Egy furcsa küllemű, picinyke szarvakkal rendelkező kisfiút valamiért, valakik bezárnak egy látszólag elhagyatott és rendkívül jól elszigetelt kastélyba, ahol hamarosan egy számára teljesen ismeretlen nyelven beszélő angyalszerű lánnyal hozza össze a sors. Innentől pedig a kis ICO és az angyali Yorda elválaszthatatlanok.

Elképesztő, hogy mennyi jól működik az ICO esetében az egyszerű, de nagyszerű alapelv. A pályák külleme, felépítése nem különösebben bonyolult, a játékmenet sem különösebben fog gondot okozni egy átlagos 12 éves gyermeknek, ahogy egy 60 éves felnőttnek sem. Igen, kérem az ICO egy igazi kortalan és ha úgy tetszik "nemtelen" játék. Kicsik és nagyok, tinik és idősek, ha kicsit is fogékonyak a szépre/jóra, a rendkívül jól ballanszolt kihívásokra, akkor ez az ő játékuk. Az ICO valóban mindenkié és ki nem mondott igazságaival mindenkihez szól!

A játék első végigvitelre nagyjából 7-8 óra örömet fog okozni kezelőjének, de mindenképpen érdemes több végigjátszással kalkulálni, mivel a 2. végigvitel során érteni fogjuk Yorda mondatait, mely bizony a történet megértése szempontjából nem is annyira mellékes.

Aztán ott van még a kooperatív mód, mely szintén az 1. végigjátszást követően nyílik meg. Ekkor a kissé lomha mozgású Yorda-t, egy másik játékostársunk terelgetheti, így együtt oldhatjuk meg a különféle puzzle-platform elemeket és szállhatunk szembe a sötétség árnyaival. Úgy fest szerencsés választás, ha egy játékban, az ellenfelek sötét, szinte lelketlennek tűnő árnyak (lásd Heart of Darkness), hiszen egyrészt megkönnyítik a beleélést, másrészt pedig nem egy kusza, színes harcteret kell órákon át néznünk, hanem egy jól áttekinthető, letisztult terepen kell megállnunk a sarat. Arról már nem is beszélve, hogy ezzel a lépéssel az ICO el is érte, hogy a szigorú szemű anyukák és apukák akár együtt játszanak csemetéjükkel. Az ICO mégsem gyerekes!

Az ICO-ban fegyverek, eszközök tekintetében nem vagyunk túlságosan elkényeztetve, de ez nem is az a játék. Nagyjából a játék feléig egy darab faléccel próbálunk túlélni, amire pedig megkapjuk a kardot, már akkora gyakorlatra teszünk szert, hogy igazából ellennénk akár komolyabb fegyver nélkül is.

A HD verzió, mind az ICO, mind pedig a SoTC esetében némi ráncfelvarráson esett át, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy natív 1080p-ben pompázik mind a 2 cím, mely meglehetősen ritka jelenség a jelenlegi generációban, hiszen inkább a felskálázás dominál. Természetesen nem csak felbontásnövelés történt, hanem számos textúra helyére is jobb minőségű került, a trophy-k, pedig a megszállottaknak fognak majd örömet és bosszúságot okozni.

Az ICO persze nem csak a küllemben és a stílusban mutat etalont, ugyanis amikor az ember meghallja pl. a Melody in the Mist vagy a You Were There c. dalokat, akkor azok a bizonyos fogaskerekek melyek az összkép kialakulásáért felelősek még közelebb csúsznak egymáshoz és elképesztő eleganciával forognak tovább és tovább.

Nehéz az ICO-n fogást találni. Egyedüli bírálat talán csak a kissé suta útkeresési algoritmust illeti, mely főleg ugye Yorda-nál okoz némi bosszúságot, továbbá némi izzadságszaggal a játék rövidségét piszkálhatjuk.

Ha PS2-ön kimaradt, de van PS3-ad vagy tervezed a vásárlást feltétlenül ajánlott a Team ICO Collection beszerzése és értelemszerűen az ICO-val illik kezdeni.

Az ICO 11 éve képes volt olyat mutatni, mely szó szerint a mai napig játszi könnyedséggel állja meg a helyét és az azóta megjelent platformjátékok szinte még csak meg sem tudták közelíteni azt az egyedülálló hangulatot, varázst, lelket, stílust és összhatást, ami az ICO-ban az első perctől az utolsóig jelen van. Valódi játéktörténelmi legenda és csak azért nem kap 10/10-et, mert Yorda A.I.-ja néha kifejezetten bosszantó.

9.8/10

Az általam elkészített és magyar kommentárral fűszerezett végigjátszást pedig itt találjátok. (Sajnos az ICO wt minősége hagy számos kivetnivalót maga után, de a Shadow of the Colossus-ra már nagyon felszerelkeztem, a minőség drasztikusan javult minden téren. Ezért ezt az ICO végigjátszást fogadjátok türelemmel és megértéssel. Köszönöm! )

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tgamet.blog.hu/api/trackback/id/tr634071148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása