HTML

TrueGameTests

A blog célja bevezetni a tiszta, elfogulatlan játéktesztelést, játékvéleményezést, a lehetőségeinkhez képest olvasmányos, laza, szórakoztató formában. Nincs fanboykodás, nincs lefizetés gyanú, mind a kiadók, mind a fejlesztők arcába belevágjuk a szomorú vagy éppen dicső igazságot. Az igazság a kulcsszó! Ezért, ha egészen véletlenül, valami ördögi intrika folytán tárgyi tévedés, elírás szerepelne az értekezések valamelyikében, azt az olvasó feltétlenül jelezni köteles, különben a vármegye 4 fokára fogunk semmit sem tenni. Reméljük érthetőek és világosak voltunk!

Friss topikok

  • kalapala: Életem eddigi legjobb játeka (ps3). 11 napja húztam be a platinát, de a játékot még csak most kezd... (2023.01.30. 18:57) Demon's Souls PS3 teszt - másképp, mint mások!
  • Tinman: @László 88: Új Torment megvan már nekem is, de sajna még nem volt rá időm. Ha hozza a Planescape s... (2017.04.16. 12:03) Planescape Torment teszt
  • bobjay: Szia Tinman! Szeretnék megérdeklődni tőled valami fontosat privátban. Tudnál nekem adni egy email ... (2015.08.25. 22:27) Dust: An Elysian Tail teszt
  • Tinman: @Rainse: Igen, tisztában vagyok vele, de ez egy 3 éves cikk :-) (2015.06.09. 18:23) Diablo 3 teszt (PC)
  • Rainse: Nem rég vettem meg mert le volt árazva de nem is számítottam arra, hogy egy ilyen jó játékot kapok... (2015.05.25. 17:24) Dark Souls PS3 teszt - Game of my life?

Linkblog

2011.09.19. 11:46 Tinman

Fable 3 XBOX 360 teszt

Tegnap este bekövetkezett hát ez is... immáron, mind a 3 Fable játékot végigjátszottam, kellő tapasztalattal és felkészültséggel a hátam mögött beszélhetek a játékipar egyik legpofátlanabb átveréséről a Fable 3-ról.

Előljáróban

Gondoltam teszek be képeket, de elnézve az interneten közzétett 95%-ban Lionhead berkekből származó képeket, azt kell mondjam a bullshot kifejezés új értelmet nyert. A játéknak pontosan olyannak kellene lennie MINIMUM, mint a kiadott press képeken, de még véletlenül sem olyan. Döbbenet.

A szakma

A szakma még mindig hazudik. Igen, hölgyeim és uraim mert az egy dolog, hogy valaki egy blog keretein belül kifejti a saját szubjektív véleményét, de az, hogy kőkemény szubjektív vagy éppen külső/belső befolyásolás alapján történő "szakmai" cikkek jelennek meg, akár több tízezres példányszámban az már egy más kérdés. Itt pénzről van szó, nem is kevésről, még akkor sem, ha csak nyomorúságos hazánk piacát vizslatjuk. A szakmának igen is felelőssége lenne enyhén szubjektíven, de a lehető leginkább objektíven közölni egy adott szoftver termék kapcsán, hogy ez most érdemes a vásárlásra, vagy majd 2 év múlva 990 Ft-ért a Tesco-ban.

Ezzel szemben mi történik? Mintha lennének olyan nevek és címek, kiadók és szoftvertermékek, melyekről tilos őszinte véleményt közölni... mert az fel sem merül bennem, hogy egyes cikkírók, vakok, süketek és semmi közük a játékiparhoz.

A Fable 3 esetében újra egy oltári pofátlan és bicskanyitogató átverésnek lehetünk tanúi a szakma részéről és 8-9/10-es értékelésekbe futhatunk, mely értékelések alapján azonnal rohannánk is a boltba és költenénk el 0-day 10 ezer magyar forintot a termékért, mely valójában a felét sem éri. Ez így egészen egyszerűen nem fair, de így hirtelen az átb. szó ugrott be.

Mi a baj az új hányószimulátorral?

Az egész. A 2. rész is eleinte kissé nehezen volt befogadható, de apróságokkal, azokkal a bizonyos ördögi részletekkel, a kellően nyitott játékosok számára igen is korrektté tették a játékot, még akkor is, ha az a grafikai színvonal, amivel a játék bírt, hát hogy is fogalmazzak finoman... maradjunk annyiban, hogy láttunk már szebbet is.

A 3. részre vagy az én látásom romlott meg, vagy tényleg rondább lett a grafika én nem tudom, de ez így anno 2010 végén NEM elfogadható! Elképesztően zavaró, már az első momentumnál a folyton bekapcsolt blur. Sajnos nekem 8 ms-os a tv-m, erre még rájön ez a blur őrület és olyan szinten válik elmosottá az egész, hogy megmondom őszintén első körben 2 percet játszottam a játékkal, majd hónapokig rá sem néztem. Nem, ezt nem lehet ráfogni csak a kijelzőre, mert pl. a Castlevania LoS gyönyörű szép volt ezen a kijelzőn, egy picit sem volt zavaró a 8 ms.

Apropó... anno az első LCD monitorom egy Samsung 8 ms-os csoda volt. Soha, egyetlen játékkal sem volt semmi gondom vele, de a Fable 1 esetében ott is u.a. történt, mint most, hogy egyszerűen nem bírtam vele első körben játszani, mert iszonyat módon zavarta a szemem. 1 évvel később aztán rászántam magam és csak végigtoltam, de az a játék JÓ volt, valóban jó volt, így abs. megvolt a motiváció, ami a 2. rész esetében egy jó 15 órányi játék után jött csak meg, a 3. esetében, pedig ahogy megjött, úgy el is illant, de erről majd később.

Kifejezett pofátlanságnak élem meg, hogy "FABLE = FABULA = !MESE!" című játékban BOTRÁNYOSAK a színek. Az egész fakó, kopott, élettelen, szó szerint be kellett tennem egy másik játékot, mert azt hittem baj van a színbeállításokkal, de NEM, a Fable 3-al van baj! És nem elég ez a szín antiorgia, hozzá még jönnek a hihetetlenül gázos textúrák, már-már 12 éves grafikai színvonallal. Érdemes megnézni pl. a havas tájon (Ködbérc) a hóvirágok mozgását, küllemét. Hányinger. Inkább ne legyen, de ezt így 2010-ben NEM lehet. Természetesen nem csak a hóvirággal van probléma hanem minden növénnyel, fával, karakterrel, házikóval, effekttel. IGÉNYTELEN az egész úgy ahogy van. Kezdve a gagyi illesztésektől, egészen a sokkolóan low quality textúrákig. Sok esetben jártam olyan épületben, ahol matt fekete volt a talaj. Oda már nem jutott textúra, vagy elvitte a cica, vagy adózás után ennyi maradt. Szégyen.

Szinte állandó a clipping probléma, valami mindig belelóg valamibe. Az animációk felérnek egy istenkísértéssel, folyamatos az erőszak a szemünk ellen MINDEN téren. A rece egy dolog... nagy kijelzőn és "üjjé' hátra" metódus mellett, ezt ettől a szégyen generációtól megszoktuk konzolon, de hogy a ronda és elnagyolt grafika mellé, még botrányos animációkat és gyakori 10 FPS-t, meg v-sync gondokat kapunk, na azt már nem.

A Fable 3 külleme SZAR, OCSMÁNY, ELAVULT, aki mást állít, belehazudik a képedbe!

Szégyellje magát az összes hazug cikkíró, hogy nem volt az arcukon elég bőr ahhoz, hogy a sarkukra álljanak és megmerjék mondani azt, amit valójában tapasztaltak. Persze 7"-os kijelzőn ez a grafika és megszépül, de csak nem... ennyire azért csak nem.

Jó, nem egy nagy durranás a grafika, attól még lehet remek játék, nem? NEM!

Mondom: Igénytelen és kínosan összeszórt, már-már béta íze van az egész játéknak.

A grafikán lendüljünk túl, beszéljünk a zenékről és a hangokról. Olvastam egy dilettánst, aki pozitívumként élte meg, hogy a korábbi rész dallamai felcsendülnek. 

Kedves barátom! Nem veszed észre, hogy u.a. adták el neked 10 ezerért? Nem lenne ALAPVETŐ(!) elvárás egy új rész esetében, az új dallamok jelenléte? Megkockáztatom, hogy 75%-ban holt u.a. a zenék vannak, mint a 2. részben, ami maximum azért pozitívum, mert legalább ezt nem szarták el. Nem úgy a hangokat.

Számos teszter kiemelte, hogy zseniális az angol szinkron. Igen, valóban magával a beleéléssel nincs gond, a szinkronszínészek részéről, azzal viszont komoly gondok vannak, hogy hol elhalkul, hol pedig egyáltalán nincs beszédhang csak felirat, vagy vice-versa. Egyébként Ír és Skót stílusú angolt fogunk hallani végig a játék során, így néha nem is árt a felirat megléte, már amikor van. A 2. rész magyar felirata közel hibátlan volt, rendkívül ügyes és tehetséges volt a fordító, mely itt a 3. rész esetében sem vészes, de néha voltak nagyon csúnya "parasztos" helyesírású szavak, de abs. korrekt, nem ezzel van a baj.

Itt illendő még beszélnünk az angol humorról, mely végig jelen van a játékban, meg nincs is. Fura ez a kettősség, hogy barátaink halnak meg, nyomor, szegénység, és mellé a hányás, fingás és böfögés triumvirátusa. Groteszk. Tulajdonképpen kinek szánták ezt a játékot? Mert alapvetően gyerekes, túl le van egyszerűsítve minden benne ahhoz, hogy felnőtt tartalomról beszéljünk, de mellé ilyeneket látunk, hogy koton mindenfelé, FÉRFI prostituáltak, néha utalások az önkielégítésre, az animal szexre, külön számolja a program a nemi betegségeink és azt, hogy hány orgiában vettünk eddig részt. Az egész nem áll össze, és ami a 2. részben még valahogy kerek egész lett nagy nehezen, azt itt atomjaira hullik és a tákolmány szó jut minduntalan eszünkbe. 

Nem értem a karakterek kidolgozatlanságának kérdését sem. Néhány illik ebbe a világba, néhány kínosan kilóg belőle, de egy biztos, az előéletük, a motivációik alig, hogy tisztázódik, sok esetben pedig egyáltalán nem. 

Menütlen.

Micsoda fantasztikus újítás egy akció-RPG paródiában (ne merjük ráakasztani az RPG nevet!), hogy nem kell szarakodni az inventory-val, nincs bosszantó menü, gyorstérkép, sőt még a szintlépéssel se nagyon kell fárasztani hitvány testünket. Dehogy.

Az első pár órában, folyamatosan szitkozódtam, hiszen még élt bennem a 2. rész kifejezetten jól áttekinthető és remekül használható kezelőfelület rendszere. Ezt is elvették tőlünk. Mert ma ez a divat, mindegy, hogy valami jól működik... valami barom designer kiadta ukászba, hogy minden szempontból újítani kell és nem érdekes, hogy az új, nehézkes, kusza, ostoba logikát követ, akkor is új és ez a lényeg... bezzeg a zenéknél nem zavarta a barmát, hogy az nem új. -.-

Nincs inventory, nincs egygombos menü. Helyette van a menedék, ahol szépen gyalogolva mászkálhatunk a "virtuális" menübe, mely így olyan kiba. fárasztó (még a d-pad gyors elérésével is!) több órányi játék után, hogy csak vész esetén használjuk. Cserébe viszont lehet venni a "menü" egyik részében "fárkáskutye" főzetet ezer huffért. Érzem ilyenkor, ahogy 100.000 agysejtem egyszerre terhelődik túl és üvöltve szepukut követnek el maguk ellen. 

A zseniális menüben eset meg velem, hogy volt már vagy 5 fegyverem, de mind az ötre u.a. a nevet és tulajdonságot tette rá. De mindegy is, totál mindegy mivel öldökölünk, mert rém könnyű a játék. A végén még achit is kaptam érte, hogy 1x sem haltam meg. Aki ebbe a játékba meghal, az szerintem hagyja abba a konzol és PC buzergálását, mielőtt még kárt tesz magába.

Szintén a menü sajátossága a mentés. A 2. részben is nagyon szerettem, hogy gyak. bárhol és bármikor menthettem, tényleg onnan lehetett folytatni, ahol abbahagytam... ez azért nagyon rokonszenves dolog és a jó anyját az összes többi konzolos játéknak, hogy nem képesek erre 2011-ben. Tehát, van egy, az az 1 helyünk ahova bármikor menthetünk, de -és itt jön a katasztrófa-, ide ment automatikusan is. Ezt nem is éltem meg nagy gondként, csak akkor amikor rám köszöntött az "1 nap van hátra a támadásig" felirat, KÖZVETLENÜL a 121. nap után. WAT DÖ GÁDDEMN FÁK??? MIVAN? MIAFA????

Igen. Egészen pontosan 25 órányi játék után HATMILLIÓ-ÖTSZÁZEZER albioni polgár halt meg 2 perc alatt. Azt az érzést, amit tegnap este éreztem, nem kívánom egyetlen gamer társamnak sem. Tudni illik, hogy minden játékot paladinként vagy ilyen stílusban igyekszem játszani, mert imádom, hogy míg IRL ilyen viselkedésért letaposnak és lenyomják a fejem a víz alá, addig a játékokban ez a hozzáállás, mindig pozitív kimenetelű lesz. De nem a Fable 3-ban. 

Teljesen elkeseredtem. 25 órányi vérverítékkel kialakít az ember egy olyan világot, ahol nem kurvák vannak az árvaházban, ahol a szennyvizet nem öntik az erdőbe, ahol nem csapolnak le tavakat pusztán a profit miatt és ezt a Fable 3 azzal honorálja, hogy NEM figyelmeztet arra, hogy a 121. nap után, rögtön támadni fognak az árnyak és ha addig nincs 6.5 millió pénzünk a királyi kincstárba, akkor MINDEN albioni meghal, kivéve a fő karaktereket. Ki volt az a balfasz aki ezt kitalálta? Ráadásul, ahogy fentebb említettem, minden mentés egy helyre megy, így hiába akarjuk visszatölteni a 121. napot, erre esélyünk sincs!

Hát rohadj meg Molinyő a kibaszott Féböl hármaddal együtt, te paraszt!  

Meg milyen királyi döntés már az, hogy A: Legyen árvaház - 50.000 aranyért, B: Legyen belőle kupleráj + 400.000 aranyért. Nem kellene egy C-nek is lenni, hogy erre most nincs keret, meg különben is a kupleráj nem egy égető kérdés, ha közel a veszedelem. 

Végig szinte vasszögként verik belénk, hogy gyermekmunkások vannak, az egész albion Logan miatt romokban hever, szenvednek az emberek és akkor nem jár annyi a sok jótétemény után, hogy legalább figyelmeztessenek, hogy a 121. nap az 2 perc alatt telik el? B.A.Z.D. M.E.G. Lionhead!

A tömeges elhalálozás után lepereg a credits, majd közlik, hogy ejnye és persze játszhatjuk a pénzes DLC-ket a halott Albionban. Komolyan mondom beleszékelek a gyűjtői kiadásba és elküldöm Molinyőnek részletes ANALízisre. Nem elég, hogy teljesen fércmunka a játék, nincs egy olyan pontja, ahol azt mondja az ember, "hogy végre, ez a rész kiválóra sikerül", nem elég, hogy szar a menü, szar a küllem, szar a játékmenet, de még a színvilág is ocsmány, nem... még a legvégén is torkonszarnak minket. Hát köszönjük, majd pontosan így fogjuk a Fable 4-et megvásárolni. 

Egy külföldi fórumon az egyik elmeroggyant azzal próbálta menteni a dolgot, hogy de hát királyok vagyunk, hiába a jó ügy érdekében történtek a döntéseink, akkor is úgy kellett volna intézni, hogy meglegyen a 6.5 millió arany a kincstárban. Ennek a fogyatékosnak üzenném, -bár soha nem fogja olvasni-, hogy 6.5 milliónál több volt a magántulajdonomban, csak éppen a végén már nem adott a játék lehetőséget átutalni és azt is, hogy maga a pénz "gyűjtés" módja is nevetségesen szarul van megoldva:

Vásárolj ingatlanokat majd add ki, és 5 percenként 50-70 ezerrel gyarapodik a magánvagyonod. Ennyi. Ehhez nem kell közgazdász diploma, jós képzettség viszont kell, hogy ráébredjünk a 121. nap után az 1. nap következik. Világos.

Hazudtál kopaszkám.

A játék béta állapotban van, rengeteg benne minden téren a hiba és eszméletlen alja szintről indul be az egész... mikor végre királyok leszünk, már sokkal érdekesebb és megkockáztatom a szót: izgalmasabb az egész, de ilyen lezárással? Ez megbocsáthatatlan.

Számos fórumon olvastam, hogy a nép patch hegyekért kiált, de attól tartok, hogy ha a játék megjelenése óta eltelt 1 évben csak 500 Ft-os ruhákra, meg 1000 Ft-os kutyafőzetekre futotta, akkor ezt ők így komolyan gondoltak.

Le merem írni: Beleszartak a rajongók képébe, hülyének, ostobának és totális dilettánsnak nézik őket.

4.5/10 (a királyság utáni részekért a +fél pont) és rohadj meg Lionhead, Molinyővel egyetembe, életem legnagyobb csalódása és legrosszabb emléke.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tgamet.blog.hu/api/trackback/id/tr903238068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aTTis79 2011.10.12. 20:01:02

Hohóóó!!

OFF:

1. Ezer és egy éve nem hallottam felőled:)

2. Na de most már lesz egy rendszeres olvasód..

ON:

A PC-s változat kb. 2 óra össz játékidőre tudott lekötni, aztán ment a levesbe. Molinyő pedig vagy nagyon öregszik, vagy nagyon elfogyott a pénze...

Tinman 2011.10.20. 15:39:42

@aTTis79: Attis... attis? Hmmm. 79? Hmmm.. nem rémlik.
Hán' dehonnem! :-D Jó napokat!
1. Mert nem létezem ;-)
2. N+1 akkor, mert vannak ám azé' :-))

A PC-s változat pedig korrektebb kell legyen, a sok anizó, sok AA miatt, + ingyen DLC-k a csomagba, de az tény, hogy eddigi legrosszabb Fable. Ha ezt így folytatják tovább, kár kiadni a 4-et.
Molinyő pedig évek óta csak hazudni tud... a Kinect kapcsán is miket levágott, atyaég! A negyede fele se valósult meg... dilettáns hazudozó. Levele!
Mondjuk most Carmack bátyó a Rage-el se lopta be magát a nép szívébe... ejnye.

aTTis79 2011.10.25. 17:58:54

Ha esetleg visszatérsz erre a létsíkra néha, akkor dobj egy mailt a teljes nevem+t-online kombóra... hátha sikerül magas röptű gamer eszmecseréket folytatnunk. :)

Mégis csak jobb, mint itt pár sorban:)

Pl. éppen Rage van terítéken, és néha nem tudom eldönteni, hogy elhányjam magam vagy megveregessem a szemüveges Ferraribuzi vállát...
süti beállítások módosítása